Blog

Ett jämställt föräldraskap

 

Att bli förälder förändrar en parrelation i grunden. Många heterosexuella par upplever att deras relation blir mindre jämställd efter att de får barn. Det här beror bland annat på att mamman oftast är den viktigaste anknytningspersonen för ett litet spädbarn som ammar. Mammorna tar fortfarande ut mest föräldradagar och är oftare hemma med sjuka barn. Samtidigt finns det många anledningar att sträva efter en så jämställd relation som möjligt även om det kräver lite arbete. För att nå dit finns många konkreta tips:

  • Dela lika på föräldraledigheten. Genom att vara lika mycket hemma med barnen får mamman en möjlighet att återgå till arbete snabbare, samtidigt som pappan får en bättre och närmare relation med sina barn.
  • Kartlägg vem som gör vad. Ofta tror par att de är mer jämställda än de verkligen är. För att få koll på vem som gör vad hemma kan det vara bra att under en veckas tid skriva ner exakt vad var och en gör. På det här sättet synliggörs vem som drar det tyngsta lasset hemma. Utgå från listan och gör en jämnare fördelning.
  • Dela på projektledningen. Även i par som delar på sysslorna tenderar kvinnan i paret att vara familjens projektledare som planerar och har koll på vardagslivet. Det här är ofta osynligt arbete som tar mycket tid och energi. Diskutera vem som ansvarar för planeringen i vardagen och dela lika även här.
  • Få lika mycket återhämtning. Boka in några kvällar i veckan var som respektive förälder får förfoga över fritt. Återhämtning är viktigt för att orka med föräldraskapet men återhämtningen kan ske på olika sätt. Det viktiga är att frigöra tillräckligt med tid åt varandra.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

appdev