Blog

Barns utveckling 6-12

Ett barn i sexårsåldern är både litet och stort på samma gång. Nu kan barnet ha långa och avancerade diskussioner och resonera kring komplexa saker. Barnet är ofta lugnare hemma och på skolan än tidigare. Samtidigt uppstår många svåra frågor hos sexåringen kring livet, döden och relationerna till andra. Nu är barnet motoriskt utvecklat och växer snabbt. En sexåring kan bli slängig i kroppen och ha svårt att sitta still. Uppmuntra rörelse och motion, det här är bra för både kroppen och huvudet.

Det är nu barnet börjar skolan och kompisrelationerna blir allt viktigare. Vissa barn har ett stort umgänge medan andra tyr sig till en eller två bästa kompisar. Vännerna är oerhört viktiga och barnet är väldigt känsligt för att hamna utanför. Uppmuntra att barnet berättar om sina dagar och saker som hänt genom att göra det samma som vuxen.

I åtta- nioårsåldern blir många barn lugnare och får ett större behov av egentid. Många barn kan drömma och grubbla mycket på olika svåra frågor. När barnet närmar sig tonåren börjar en period av frigörelse. Nu är barnet redo att få mer ansvar hemma och samtidigt få förtroende att sköta om till exempel gympapåsen.

appdev