Graviditet
Graviditeten är en omvälvande tid för båda föräldrarna som kantas av både glädje, förväntningar och oro. För den gravida kvinnan kommer kroppen långsamt att förändras och hur detta upplevs är mycket individuellt.
En graviditet börjar när ett ägg befruktas av en spermie och fäster i kvinnans livmoder. Under graviditeten har kvinnan ingen ägglossning och mensen uteblir. Därför räknas graviditetens längd från sista mensens första dag även om befruktningen inte skett ännu. Redan efter några veckors graviditet har hormonbalansen ändrats så att mensen uteblir och det är nu många gör ett graviditetstest.
Graviditeten delas in i tre delar som kallas trimestrar:
- Första trimestern sträcker sig från befruktningen fram till vecka 12. Under den här delen av graviditeten omvandlas en enda cell till ett litet foster med armar, ben, ryggrad, huvud och ett hjärta som slår. Gravida kvinnor upplever stora hormonella förändringar under den här tiden och kan ofta känna på sig att de är gravida redan innan mensen uteblivit. Det är vanligt med illamående och spända bröst. Det är under den första trimestern som de flesta skriver in sig på mödravården och börjar gå på kontroller och ultraljud hos barnmorska. Risken för missfall minskar väsentligt efter graviditetsvecka 12.
- Andra trimestern sträcker sig mellan vecka 13 fram till vecka 24. För de allra flesta brukar det värsta illamåendet avta under den här trimestern. Det är nu graviditeten börjar synas. Magen brukar dyka upp tidigare för de som varit gravida innan. Under andra trimestern mår många kvinnor väldigt bra men det är också nu som problem som foglossning kan göra graviditeten påfrestande.
- Tredje trimestern sträcker sig mellan vecka 25 och fram till vecka 40. Fostret växer nu snabbt och magen kan börja kännas tung. Det är vanligt att få problem med rygg och fötter under den här perioden. Den gravida kan också känna sig väldigt tung och trött. Nu är det också dags att börja förbereda sig för den stundande förlossningen.
Under graviditeten är det bra att äta så hälsosamt och varierat som möjligt. På Livsmedelsverkets hemsida finns information om bra matvanor för gravida och vilka livsmedel som kan vara bra att undvika under graviditeten.
Graviditeten är i sig inget hinder för att jobba, träna och leva som vanligt men många kvinnor drabbas av komplikationer som gör att de behöver ta det lugnare än vanligt. För de som arbetar med yrken som kräver många tunga lyft eller på något annat sätt utsätter den gravida kvinnan för fara eller olämplig fysisk belastning finns det möjlighet att vara ledig med graviditetspenning från tidigt i graviditeten.
Trots att en graviditet kan vara påfrestande både fysiskt och mentalt så är det också en tid där de blivande föräldrarna har möjlighet att komma närmare varandra. Genom att tidigt börja prata om förväntningarna inför förlossning och föräldraskap förbereder ni er tillsammans inför ett nytt kapitel i livet.