Blog

Att bli mor- eller farförälder

De flesta föräldrar drömmer om att bli mor- eller farföräldrar. Vissa föräldrar sätter press på sina barn om att de ska bilda familj och vissa gör det inte. Oavsett om du tillhör någon av kategorierna eller inte kan det vara bra att tänka på följande tips för att skapa en så bra relation med dina barnbarn som möjligt.

Hjälpa eller stjälpa

Precis som för nyblivna föräldrar så finns det inget facit över hur du lyckas bäst som mor- eller farförälder. Men, precis som för blivande föräldrar så finns det tips att utgå ifrån.

Ett första tips är att du kan se till att hålla dig i form. Det underlättar om du tar hand om dig själv, både för din egen skull och för dina barn och barnbarns skull. Om du exempelvis lider av artros höft kan du ta hjälp för att orka mer. På det sättet vinner du mer tid och energi att lägga på dina barnbarn.

Ett annat sätt som du kan hjälpa till på är att exempelvis ställa upp som klassförälder eller på annat sätt ställa upp på barnbarnets villkor. Det kan både underlätta för dina barn om du hjälper till där det behövs och det kan dessutom vara ett roligt sätt för dig att engagera dig på. Undvik dock att bjuda in dig själv, rådfråga dina barn innan du engagerar dig i den här utsträckningen, framför allt för att undvika att de ska uppleva att du lägger dig i.

Det gäller också att hitta sätt att umgås på som både är roliga för barnbarnen och för dig. Speciellt i dessa tider är det viktigare än någonsin att hålla kontakten med sin familj trots att ni inte får ses. Det kan vara bra att kolla upp de vanligaste plattformarna för videosamtal och hålla dig uppdaterad där.

appdev