Blog

Planera vardagen

Vardagen som förälder beskrivs ofta som ett pussel. Hämtningar och lämningar av barnen, jobb, fritidsaktiviteter och läxor avlöser varandra och minsta störning kan kullkasta en hel dags planering. För att underlätta kan en gemensam kalender vara till stor hjälp. Kalendern kan vara digital eller analog, men det är viktigt att alla i familjen har tillgång till den. För yngre barn kan bildscheman vara ett verktyg för att skapa sammanhang i vardagen. Avsätt en tid, till exempel på söndag eftermiddag, för att gå igenom den inkommande veckans planering.

Att planera luncher, middagar och mellanmål tar mycket tid. Även här är bra planering a och o. Skriv matlistor för veckan med utgångspunkt vad som finns i köksskåpen. Matlistan blir också grunden för veckans inköpslista. Att beställa mat på nätet är ett bra alternativ för familjer med hektisk vardag.

Involvera barnen så mycket som möjligt i hushållssysslorna, barn tycker om att känna sig behövda och delaktiga. Även om det tar lite extra tid är det bra att barn lär sig om hur vardagen fungerar redan tidigt. Att använda en dammsugare och tvättmaskin är dessutom viktiga kunskaper för tonåringen den dagen han eller hon flyttar hemifrån.

appdev