Blog

Spela tillsammans hela familjen

Att ha gemensamma intressen kan verkligen vara ett sätt att kitta samman en familj och bygga minnen för livet. Kanske har du främst tänkt på dina barns Minecraft-spelande som ett barnsligt tidsfördriv och jämställt det med allehanda simpla mobilspel som kanske inte kräver så stor hjärnverksamhet? Då ska du tänka om!

Att göra saker tillsammans hela familjen kan verkligen hjälpa till att bygga en hälsosam familjedynamik som ni har nytta av på flera plan, särskilt spel med fokus på byggande och problemlösning. Minecraft är ett till synes enkelt spel, men är verkligen något som hela familjen kan gå samman kring och utmanas av – även de vuxna. Inspireras exempelvis av den japanska konstnären Ushio Tokura och låt familjens gemensamma byggen närma sig rena konstverk! Ni kommer ha att göra ett bra tag framöver, de mest ambitiösa Minecraft-byggena kan ta månader eller till och med år att färdigställa.

Kanske blir du och din familj så bitna av Minecraft-spelandet att ni vill manifestera ert intresse för omvärlden? Åtminstone de yngre medlemmarna brukar vilja göra det – till exempel minecraft ryggsäckar eller kläder är ett säkert kort vid nästa presenttillfälle. Och spelar ni tillsammans kommer du dessutom ha tillräcklig koll på Minecraft-världen och barnens favoriter för att kunna välja precis rätt present!

Spela säkert på nätet

En annan viktig aspekt av att skapa gemensamhet kring dataspelande är att det är ett sätt för dig som förälder att få insyn i en viktig del av dina barns liv som annars faktiskt kan innebära vissa mindre behagliga moment. Spelar ni tillsammans får du koll på vad som händer i exempelvis chattrum, och ditt barn kommer känna sig tryggare på nätet när hen vet att du finns där.

Ett tips är att söka efter familjevänliga servrar för Minecraftspelandet – bra exempel är Cubeville, Towncraft, Blocklandia eller Crazypig. Det är viktigt att ditt barn spelar på en modererad server, och många föräldrar ser det som en positiv sak att barnet spelar på en server som har röstchatten inaktiverad. Det går också att välja mellan att kunna spela Minecraft PvP (person mot person) eller PvE (person mot miljö/”datorn”). Att behöva tänka på säkerhetsaspekter som dessa är en tråkig men nödvändig sak vad gäller barns dataspelande idag i och med att så mycket av det sker online. Detta gäller naturligtvis för alla onlinespel, inte bara Minecraft.

appdev