Blog

Barnets utveckling under det första året

Som nybliven förälder är det lätt att oroa sig för sitt barns utveckling och jämföra med andra barn i samma ålder. Men alla barn är olika och utvecklar sina färdigheter i sin egen takt.

Direkt efter födseln börjar spädbarnet söka kontakt med sin omgivning och kommunicerar både med kroppsspråk och skrik. Efter någon eller några månader börjar barnet också le och jollra. Mot slutet av det första året kan de flesta barn uttala sina första ord. Genom att prata, sjunga och läsa för bebisen hjälper föräldrarna barnet att lära känna språket.

Ett nyfött barn har ett tungt huvud i förhållande till kroppen och behöver hjälp med att hålla upp huvudet under de första månaderna. Rörelserna i armarna och benen är spretiga och ryckiga. Den fysiska utvecklingen går under det första året i rasande takt och snart kan barnet hålla upp sitt eget huvud, greppa tag i saker och så småningom gå och krypa.

Som förälder kan det första spädbarnsåret vara en både underbar och påfrestande tid. I retrospektiv upplever de flesta att tiden går väldigt snabbt. Därför kan det vara bra att dokumentera barnets utveckling under året. Att fotografera och spela in filmer är för många ett bra sätt att bevara minnen för framtiden.

appdev