Blog

Friluftsliv med familjen

Stora delar av Sverige består av skog och annan natur. I Sverige finns det också en allemansrätt som gör att man har rätt att vistas i naturen relativt fritt. Man får plocka många olika sorters blommor, bär och frukter som växer vilt. Man får också övernatta minst en natt så länge man inte stör eller förstör. Det gör att familjer kan vara ute i naturen och hitta på roliga saker helt gratis eller till en mycket låg kostnad.

Rätt klädd för äventyr

När man ska vara ute i naturen en hel dag eller kanske ännu längre tid behöver man ha rätt kläder på sig. Det gäller både vuxna och barn. Hos Garphyttan finns det friluftskläder i alla storlekar och modeller. Vissa plagg är varmare än andra, några tål vatten och regn medan vissa är mysigare och passar bättre inne i tältet på kvällen. Ute i naturen har man ingen stor garderob där man kan byta kläder, utan det gäller att anpassa sig efter årstiden. Det är varken roligt att bli för varm, eller att frysa.

Att få barnen intresserade

Ibland kan det vara svårt att få barnen intresserade av friluftsliv, i alla fall om de börjar närma sig tonåren. Vissa barn gillar naturen och följer gärna med ut i skogen flera gånger om året. Ibland kan man helt enkelt få tvinga med barnen lite. De allra flesta barn brukar sedan tycka att det är relativt roligt att sedan vara ute. När det gäller familjeaktiviteter kan man ibland komma överens om vad man ska göra, men om det bara är ett barn som inte vill vara med på de planerna får det anpassa sig. Ett minderårigt barn bör inte lämnas ensam speciellt länge.

Roligt och lärorikt

Man kan göra en hel del roliga saker ute i naturen. Dessutom kan både barn och vuxna lära sig en hel del. Man kan till exempel få se flera olika djur, insekter, fåglar och annat. Man kan också ta vara på chansen att ta reda på lite mer om överlevnad. Barnen kan lära sig hur man sätter upp ett tält, hur man lagar mat över en eld eller ett spritkök och mycket annat. Man kan också leta efter saker i naturen som går att äta.

Vad kan man göra i naturen?

Det finns en hel del saker man kan göra i naturen. Ett alternativ är att vara ute och plocka bär och svamp. Det behöver inte handla om att man övernattar. Det finns också andra ätbara saker i skogen man kan plocka. Det rör sig bland annat om ätbara rötter och om olika växter som kan torkas eller frysas. Det är inte fel att ha lite kunskaper om vad som är ätbart i naturen. Det gör att man kan klara sig även om en nödsituation skulle inträffa.

appdev