Blog

Att Inreda tillsammans med barn

Oavsett om man flyttar till en ny bostad eller om man bara beslutar sig för att göra om en del hemma kan det vara klokt att låta barnen vara med och inreda. Hur mycket barnet ska bestämma eller göra beror dock så klart på barnets ålder och på situationen. Gäller det större arbeten som målning av väggar kanske det inte alltid är så lämpligt att barnet bestämmer färgen. Att låta ett mindre barn måla med pennor på väggen är inte heller att rekommendera. Men det går faktiskt att inreda tillsammans med sina barn.

Något att göra tillsammans

Att inreda och designa hemmet kan vara en aktivitet för hela familjen och den kan utföras i stort sett när som helst. Inomhus är man inte beroende av väder och vind. Det behöver inte heller bli dyrt. Det kan också vara nyttigt för barn att vara med. Då kan de lära sig att de inte alltid kan få som de vill, men att de kan få vara med och säga sin åsikt. Barnen får helt enkelt lära sig att man måste vara överens. Det kan även små barn behöva lära sig, annars kan man som förälder snabbt stå med problem.

Dekorera hemmet

Om man har barn finns det flera sätt att dekorera hemmet på. Man kan köpa fina ramar att sätta upp planscher i, eller så hänger man upp barnens teckningar på väggen. Om barnen gör saker i slöjden kan också de användas för att dekorera hyllor eller bänkar. På så sätt får barnet också känna sig som en större del i hemmet.

Låt barnen bestämma över sina rum

Små barn behöver oftast inga egna rum utan det brukar gå bra att dela rum med syskon. Ibland kan det rent av vara en fördel då mörkrädda syskon kan söka tröst hos äldre sådana. Men när barnen börjar komma upp i tonåren kan det vara dags för egna rum. Då behöver man en större personlig integritet. Då kan det också vara läge att låta barnen bestämma mer över sina rum. De kan vilja ha möblerat på ett visst sätt, eller så vill de använda sig av vissa färger.

Dyr eller billig inredning?

Inredning i bostaden kan vara dyr eller billig. Om man har barn kan det i många fall vara klokt att välja en billigare inredning, i alla fall tills barnen blir större. Då är det ingen katastrof om något skulle gå sönder.

Att göra om och reparera

Man kan också köpa inredning och möbler på second hand. Då kan man tillsammans med familjen göra om sakerna så att de passar in i hemmet. På så sätt lär sig barnen också vikten av att återbruka olika saker. De blir också mer intresserade av hur man kan göra om en sak så att den nästan ser ny ut.

appdev